Lite kort om smörrebrödets historia. En lyxmacka blev uppfunnen redan på 1880-talet. Små smörrebröd restauranger dök upp i Köpenhamn, den äldsta kända meny med smörrebröd är från restaurang Nimb på Tivoli 1883. Han som gjorde danskt smörrebröd känt över hela värden var den dåvarande vinhandlaren Oskar Davidsen. Han blev berömd för sin smörrebrödsmeny som innehöll mer än 190 varianter av smörrebröd. Än i dag lever traditionen vidare och drivs idag av Ida Davidsen som är den 5 generationen Davidsen.

Smørrebrød kan kallas Danmarks nationalrätt, och är en ganska bastant smörgås, som vanligen består av en skiva grovt bröd och kompakt fullkornsbröd med en kombination av pålägg som kan varieras i det oändliga. Mängden pålägg är ofta ganska väl tilltagen och vissa typer av smørrebrød kan även utgöra huvudrätten i en måltid.
Vissa smørrebrød är så populära i Danmark att de fått egna namn, till exempel Sol over Gudhjem(rågbröd, rökt sill, gräslök eller lök samt en rå äggula), Dyrlægens natmad (rågbröd, leverpastej, saltrulle, lökringar och sås) samt Stjerneskud (franskbröd, sallad, tomatskivor, panerad rödspättafilé, räkor och kaviar).